Geplaatst op 11 januari 2018
Een implantoloog die juist wil voorkomen dat er implantaten gezet moeten worden. Dat is Peter van der Schoor, tandarts-implantoloog van Tandartsenpraktijk Garderen en mede-distributeur van PerioSafe.
Sinds anderhalf jaar wordt in zijn praktijk de PerioSafe speekseltest ingezet om het voorstadium van parodontitis te herkennen. “Een tandarts of mondhygiënist is natuurlijk goed in het herkennen van een afwijking aan het gebit, maar dan heeft de afbraak /schade al plaatsgevonden. Met de PerioSafe Biomarkertest kunnen we het actieve afbraakproces aantonen, nog voordat er schade zichtbaar is in de mond. ”  

Lees hier de gehele tekst


aMMP-8 enzym   
“We screenen speeksel, feitelijk de creviculaire vloeistof, met de PerioSafespeekseltest", legt Van der Schoor uit. “Zo kunnen we aantonen of het aMMP-8 enzym is geactiveerd, wat wijst op een actief onstekingsproces in het steunweefsel rondom de tanden en kiezen. Op die manier kunnen we binnen vijf minuten vaststellen of een patiënt ‘at risk’ is. Hoe dat eruit ziet? Eigenlijk lijkt het een soort zwangerschapstest. Eén streepje betekent geen verhoogd risico, twee streepjes betekent een verhoogde aMMP-8 waarde wat dui dt op een actief afbraakproces."     

Doordat er een link is tussen parodontitis en andere systemische ziekten, kan de speekseltest ook in andere medische professies ingezet worden om een actieve tandvleesontsteking op te sporen. “Parodontitis is een  tandvleesontsteking die ervoor zorgt dat het lichaam 24 uur per dag bezig is het immuunsysteem te triggeren. Zodra we dit in de mond al ontdekken en de mond gaat ‘lekken’, kunnen bacteriën, leukocyten , maar nog belangrijkercytokinen (ontstekingsmediatoren ) verder doorslaan naar de bloedbaan. Dit kan leiden tot aderontkalking, of vernauwing van de aderen. Bekend is dat dit op den duur bijvoorbeeld voor hart- en vaatziekten kan zorgen.” In de testfase zijn 260 patiënten vanaf 30 jaar over drie praktijken getest. "Dezepatiënten mankeerden voor ons op het eerste oog niets. Toch bleek 40% van de patiënten positief te testen en dus in een actief parodontaal afbraakproces te zitten wat een voorstadium van parodontitis kan zijn."   

Over W.P. van der Schoor

Peter van der Schoor is tandarts implantoloog en docent op het gebied van orale implantologie. Peter geeft sinds 1986 cursussen en voordrachten in binnen- en buitenland en wordt veelvuldig geraadpleegd als trouble shooter voor diverse implantaatsystemen.
Lees meer