Geplaatst op 29 mei 2018
Parodontologie over 10 jaar: wat kunnen we verwachten?
Even de glazen bol erbij: wat gebeurt er de komende tien jaar in de parodontologie? Op EuroPerio9 – het grote parocongres, dat van 20 tot 23 juni in Amsterdam plaatsvindt – komen de nieuwste ontwikkelingen aan bod. Nederlandse parowetenschappers geven alvast een voorproefje.
1. De mond wordt steeds meer de spiegel van de algehele gezondheid
Er is steeds meer wetenschappelijke kennis over de relatie tussen parodontitis en algehele gezondheid. Daarover zijn de deskundigen die het NT raadpleegde, het wel eens. Zo zijn er associaties tussen parodontitis en verschillende systemische ziektes, waaronder diabetes mellitus, reumatoïde artritis en hart- en vaatziekten, zegt bijvoorbeeld Bruno Loos, die dit onderzoekt.

Er zal de komende jaren meer inzicht komen in deze relatie en de risicofactoren die hierbij een rol spelen, zoals roken, overgewicht en genetische factoren. Dit maakt dat parodontitis als een multifactoriële ziekte beschouwd gaat worden. Een gezonde mond draagt bij aan een gezond lichaam en kan gunstig zijn voor het verloop van diabetes en harten vaatziekten. Dat is iets om bij zorgprofessionals, maar ook bij een breed publiek onder de aandacht te brengen.

Maar kunnen we met goede mondzorg ook besparen op andere zorgkosten? Volgens Frank Abbas laat Amerikaans onderzoek zien dat er in de zorg voor diabetes en hart- en vaatziekten significant kan worden bezuinigd als parodontitis wordt behandeld. Niet iedereen is echter zo overtuigd van een causale relatie tussen parodontitis en diverse systemische aandoeningen.

Een voorbeeld is Periosafe, dat op basis van het actieve MMP8-enzym de kans op tandvleesproblemen aantoont.

2. Er komen slimme en snellere tandenborstels
De traditionele tandenborstel – zowel elektrisch als handmatig krijgt er de komende jaren een geduchte concurrent bij, verwacht Martijn Rosema. Het gaat om een borstel waarmee je in één keer binnen tien tot twintig seconden de hele mond poetst, in plaats van elk element afzonderlijk gedurende twee minuten. De nieuwe borstel is een soort bitje met filamenten van siliconen of nylon. Deze worden in trilling gebracht en poetsen zo alle tanden tegelijk. Verschillende partijen ontwikkelen momenteel zo’n borstel, waaronder Amabrush, Unico smartbrush en Funbrush.

Rosema verwacht ook dat er tandenborstels ontwikkeld worden die kunnen waarnemen of in het speeksel bepaalde waardes of biomarkers voorkomen, die duiden op een risico op een ernstige tandvleesontsteking. Dergelijk borstels maken gebruik van data, die in de loop van de tijd door de industrie en wetenschap zijn verzameld. Eigenlijk een vorm van vroegdiagnostiek.

3. Vroegdiagnostiek biedt meer kansen voor individuele zorg
Of iemand parodontitis heeft ontwikkeld of daarvoor vatbaar is, kan straks al in een vroeg stadium ontdekt worden, verwacht Bruno Loos. Dit kan bijvoorbeeld door het meten van parodontitis verradende biomarkers in speeksel. Een voorbeeld is Periosafe, dat op basis van het actieve MMP8-enzym de kans op tandvleesproblemen aantoont. Hierbij past volgens Frank Abbas ook het verder ontwikkelen van Point of Care (POC) tests, waarbij op basis van speeksel of een vingerprikje aan de stoel de gevoeligheid voor parodontitis of de aanwezigheid van andere aandoeningen direct kan worden gemeten. Hij denkt dat, in combinatie met factoren als genetische aanleg, het HbA1c (dat het diabetesstadium weergeeft), roken en mondhygiëne en het microbioom, zo’n testuitslag het nodige kan zeggen over de kans op het krijgen van parodontitis.

Bron: Nederlands Tandartsenblad
Tekst: Karel Gosselink
Beeld: Menno Wittebrood

                                                                    Lees hier het gehele artikel online.

Over W.P. van der Schoor

Peter van der Schoor is tandarts implantoloog en docent op het gebied van orale implantologie. Peter geeft sinds 1986 cursussen en voordrachten in binnen- en buitenland en wordt veelvuldig geraadpleegd als trouble shooter voor diverse implantaatsystemen.
Lees meer